Re: ACTUEEL SCHEEPVAARTNIEUWS

Gestart door Job Mattijssen †, vr/30/dec/2011 : 02 : 26

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tanker arriveert in Noorse LNG-fabriek na 20 maanden storing

Vloeibaar aardgas (LNG) tanker Arctic Voyager zal op 9 mei aankomen bij de Hammerfest-terminal in Noorwegen. Refinitiv Eikon-gegevens toonden maandag aan, voorafgaand aan een geplande herstart van de gasproductie de volgende week.  Volgens exploitant Equinor zal de enige grootschalige LNG-fabriek van Europa, op het eiland Melkoeya buiten de Arctische stad Hammerfest, op 17 mei worden hervat na een storing van 20 maanden.  "Ja, we bereiden ons voor om de fabriek op 17 mei opnieuw op te starten", zei een woordvoerder van het bedrijf maandag en herhaalde het geplande plan voor de herstart. De installatie, die 18 miljoen kubieke meter (mcm) gas per dag kan verwerken, is sinds september 2020 buiten gebruik na een brand die aanleiding gaf tot bezorgdheid over de veiligheidspraktijken. Bij Melkoeya wordt gas aangevoerd vanuit het offshore Snoehvit-veld, 160 km (100 mijl) verder in de Barentszzee. Door de sluiting van de fabriek moest het veld noodgedwongen worden afgesloten.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

di/ 3/mei/2022 : 11 : 34 #7381 Laatste wijziging: di/ 3/mei/2022 : 11 : 34 door Willem Visser
Nederlandse havenarbeiders weigeren tanker met Russische olie te lossen

De Sunny Liger gebouwd in 2008 (14 jaar oud) en vaart momenteel onder de vlag van Marshall Eilanden
Nederlandse havenarbeiders weigerden een tanker met Russische diesel te lossen, aangezien Europese staten de energie-export van Moskou naderbij komen te bestraffen na de invasie van Oekraïne. De Sunny Liger nam eind april ongeveer 60.000 ton diesel op in de Russische haven van Primorsk, volgens een havenrapport en volggegevens van de tanker verzameld door Bloomberg. Het werd de toegang tot een Zweedse haven geweigerd, voordat het de afgelopen dagen werd weggestuurd uit Rotterdam en vervolgens Amsterdam, aldus Niek Stam, directeur van FNV Havens, de haventak van de Nederlandse vakbond FNV.
"Als havenarbeiders ergens anders ter wereld de lading weigeren, zullen wij dat ook weigeren", zei hij zondag in een interview. "Dat doen we op basis van internationale solidariteit." Het schip ligt voor de kust van IJmuiden, vlakbij het Amsterdamse havengebied, en het is onduidelijk hoe lang het daar zal wachten, zei hij. De Europese Unie heeft strenge handels- en zakelijke sancties opgelegd in een poging Rusland te isoleren, maar tot dusver is olie en gas uitgesloten. Het is van plan om tegen het einde van het jaar een verbod op Russische olie voor te stellen, met tot die tijd geleidelijk invoerbeperkingen, volgens mensen die bekend zijn met de kwestie.

De Sunny Liger is een schip onder de vlag van de Marshalleilanden en is dus formeel niet uitgesloten van EU-havens. "Het vervelende hieraan is dat het geen Russische vlag heeft en de lading niet verboden is en niet op de sanctielijst staat", zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vrijdag tegen verslaggevers, nadat het schip niet kon aanmeren in Zweden. De dieselprijzen zijn gestegen sinds Rusland Oekraïne aanviel. In Europa bereikte de premie van de brandstof ten opzichte van ruwe olie donderdag het hoogste punt sinds ten minste 2011, volgens gegevens over de reële waarde die zijn verzameld door Bloomberg. Rotterdam en Amsterdam vormen samen met Antwerpen het hart van het Europese oliehandelssysteem. Terwijl de Sunny Liger voor de kust voor anker ligt, voer eerder op zondag een ander schip met diesel uit Primorsk, de CB Caribic, het Amsterdamse havengebied binnen.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE