POLLUX

Gestart door Willem Visser, wo/21/okt/2015 : 20 : 06

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pollux oud leerlingen stamboek

Klik hier op, om het stamboek te bekijken
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

zo/20/dec/2020 : 13 : 54 #301 Laatste wijziging: zo/20/dec/2020 : 13 : 56 door Coaster W.
https://myalbum.com/album/s9MKwpxWFo6a
https://myalbum.com/album/80sNlpURu0Tz

Deze kwam ik tegen in mijn archief.
Er staan een hoop bekenden op Helaas ook die er niet meer zijn. maar een mooie herinnering.

Vrg Coaster
Eens kom je er achter dat het leven eindig is
Gebruik je tijd daarom verstandig. Laat een IEDER in zijn WAARDE

Mooie beelden Wim.
Bedankt maar weer.
Groetjes, Kees

Hieronder een stukje uit het Parool van afgelopen zaterdag en werd ik door Kees van Huisstede hier op attent gemaakt.
Het gaat over de gebroerders Sterkenburg uit de Transvaalstraat in Amsterdam Oost.
Nu zult u zich afvragen wie zijn dat en wat heeft dit met de Pollux te maken?
Het gaat om Pieter, die rechts op de foto staat afgebeeld en voor de Polluxberen die een vaartocht met de Stortemelk hebben gemaakt, zullen hem herkennen als de werktuigkundige/barman aan boord.
Pieter en Kees zijn, wanneer de Stortemelk voor de wal ligt meestal 1 á 2 dagen aan boord te vinden voor het onderhoud en zijn wanneer er een vaartocht is, ook meestal aan boord te vinden.
Maar dat Pieter ook nog eens een goedzak is voor de buurt, dat wisten wij niet en staat er in het korte onderstaand stukje wat hij en zijn broer zo al doet voor de medemens.
Dus mocht u Pieter bij een volgende vaartocht aan boord aantreffen, vergeet niet hem een schouderklopje te geven.

 

Hans (links op de foto) en zijn broer ­Pieter (66) wonen samen. "Wij zijn het aanspreekpunt van de buurt. Als iemand hulp of gereedschap nodig heeft, komt die bij ons. Ze noemen ons ook wel Buurman en Buurman." De broers begroeten iedereen en zitten vrijwel altijd in de voortuin. Daar maken ze het gezellig, met feestverlichting. "Alle knuffels en beeldjes hebben we door de jaren heen van buren gekregen. De kerstman hangt er alleen voor kerst, de buurtkinderen vinden dat leuk. Wij hebben niets met kerst." ­Parkiet Willem is ook altijd van de partij. "Als ie niet naar buiten mag, wordt hij boos.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

do/31/dec/2020 : 00 : 46 #304 Laatste wijziging: za/ 9/jan/2021 : 23 : 11 door Willem Visser
Een weetje over de Pollux

1940 - Firma Verschure & Co's Scheepswerf en Machinefabriek had de opdracht tot de bouw van het opleidingsschip voor de koopvaardij "POLLUX".

Foto: juli/augustus 1940 - afwerken van het nieuwe houten dek.
Diverse Amsterdamse rederijen stelden kapitaal beschikbaar.
Op 4 april 1940 kreeg de werf opdracht en op 9 september werd het schip te water gelaten. De afwerking vond plaats in het Oosterdok.
4 januari 1941 werd de "POLLUX"- 747 brt en 273 nrt - lengte 61.38 m, breedte 11.03 m en holte 3.00 m - in aanwezigheid van talrijke autoriteiten uit de scheepvaart en onderwijswereld, alsmede vertegenwoordigers van de betrokken departementen, officieel in gebruik genomen. Gedurende de oorlogsjaren gingen de lessen op de POLLUX gewoon door ondanks de moeilijkheden op het gebied van de voedselvoorziening, verwarming en verlichting.
Op 16 november 1944 legden de bezetters beslag op het schip en tegen Kerstmis werd de opleiding volledig gestaakt. Begin 1945 werd de POLLUX ook naar IJmuiden gebracht, waar het als logies moest dienen voor de Duitse marine. Het schip werd in grijze oorlogskleuren geschilderd.
In mei 1945 - op Bevrijdingsdag - werd de onttakelde POLLUX door de Engelse aangetroffen in de Visserijhaven te IJmuiden. In juni 1945 werd het schip overgedragen aan de Koninklijke Marine, die het tot december 1945 als logiesschip gebruikte.
Begin 1946 werd de POLLUX naar Scheepswerf Verschure gesleept om weer in oude staat terug gebracht te worden. De schade was niet gering - de masten waren verdwenen - de boegspriet was bij het schegbeeld afgezaagd - een groot deel van de inventaris was zoek.
Op 29 april 1946 kon de POLLUX, nu gemeerd liggend aan de kade in het Oosterdok, weer in dienst worden genomen. Vanuit Engeland kwam later nog een geschenk voor de POLLUX: een roeisloep en een jol, van de Koninklijke Marine werden ook twee 'geleende' roeisloepen terug gegeven.

voor u opgetekend,Kees van Huisstede 29 januari 2016.
 
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

Begin 2010 werd door het Havenbedrijf van Amsterdam een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw havenlied. Fotograaf/filmer/componist Leo van Aart uit Oosterhout NBr bedacht een nieuw lied dat werd gearrangeerd en geëdit door dirigent Epko Rakers (dirigent van het Amsterdams havenkoor).
Op 24 april 2010 werd dit nieuwe nummer ten gehore gebracht door het havenkoor op voormalig opleidingsschip POLLUX in de haven van Amsterdam.

GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

vr/15/jan/2021 : 19 : 34 #306 Laatste wijziging: vr/15/jan/2021 : 19 : 36 door ed eerbeek
willem mijn computertje had soms moeite om het geluid van hierboven goed te laten klinken, moest het van moeders heeeel zacht verder afluisteren , maar na een kratje per persoon wordt het best een hele gezellige boel .
gred

AT5 verslag van de eerste reunie die werd gehouden op 22 april 2006
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

;